Nieuws uit de parochie

EUCHARISTIEVIERING WOONZORGCENTRUM DEN BOOMGAARD
zo 16 februari '20

DSCF0731.JPGVan harte welkom om op donderdag 17 februari ’20 om 14 uur mee eucharistie te vieren in Residentie Den Boomgaard (Stationsstraat). Ook u, als niet-bewoner en niet-familielid, bent welkom om mee te vieren met de bewoners en priester Luc.

TAIZE-VIERING IN ZUURBEMDE
za 15 februari '20

Op zaterdagavond 7 maart ’20 wordt in de Sint-Catharinakerk van Zuurbemde een Taizéviering georganiseerd.
Bidden in de stijl van Taizé is samen zingen en bidden, luisteren naar de Schrift, stil worden, … De vieringen zijn eenvoudig. Rustige, meditatieve zangen die iedereen vlot kan meezingen zijn de leidraad. Kaarsen verlichten de ruimte en brengen licht en warmte in ons hart. In deze waken bidden we dat Gods Heilige Geest ons mag bemoedigen en sterken om vol vertrouwen op weg te blijven gaan.
Je kan gemakkelijk aansluiten en meezingen en bidden.

In samenwerking met Pastorale Regio Tienen en jongerenpastor Toni Berek.

Affiche

VALENTIJNSVIERING – ZA. 15/02 – ZUURBEMDE
vr 14 februari '20

Vandaag, 14 februari, is het Valentijn en vieren we de liefde tussen mensen. Van harte uitgenodigd morgen, zaterdag 15 februari om 19 uur in de Sint-Catharinakerk Zuurbemde op de muzikale Valentijnsviering!

Affiche

LICHTMISVIERING 2020
zo 09 februari '20

Zondag 2 februari, 40 dagen na de geboorte van Jezus, vierden we Lichtmis in de kerk van Kapellen. Het Feest van de Opdracht van de Heer waarin Jezus naar de tempel werd gebracht om aan het volk te worden getoond en te worden toegewijd aan God. Zo ook werden de 21 dopelingen, die gedoopt werden sinds Lichtmis 2019 door priester Luc, gezegend. De kaarsen werden gezegend en staan symbool voor het brengen van licht in het donker en bescherming tegen onheil.

Dit prachtige feest van Lichtmis werd gevierd in aanwezigheid van vele gezinnen met dopelingen, communicantjes, vormelingen, …. Zo werd het weer een mooie gezinsviering waarin groot en klein hun steentje bijdroegen. Kaarsjes werden aangebracht door misdienaars en vormelingen. Verschillende kinderen en ouders lazen een stukje tekst voor. Het kinderkoor werd geleid door twee enthousiaste dirigentes en inspireerde ons met zeer mooie liedjes. Ook muzikaal speelde Floor een prachtig lied op de saxofoon onder pianobegeleiding. Hiermee zorgde zij mee voor een warme sfeer in de hele kerk.

Na de viering konden alle aanwezigen achteraan in de kerk terecht voor een wafel en warme chocomelk of koffie, een alternatieve manier om de traditionele pannenkoeken in ere te houden.

Christelijk zelfbewustzijn
zo 09 februari '20

Zondag 9 februari 2020, 5de zondag door het jaar (jaar A)

Toen ik nog een kind was, stond in één van onze handboekjes op school, ik veronderstel dat van godsdienst, dat België het katholiekste land van de wereld was. En wij, jongens van de gemeenteschool van juffrouw Bas, hoe raar dat nu ook moge klinken, waren daar heel fier op.
Wij hadden tenslotte ook niet zoveel om mee uit te pakken, want wij hadden al vlug door dat ons land voor de rest niet zoveel voorstelde.
Uit het aardrijkskundeboekje wisten we bijvoorbeeld dat Belgisch Congo 80 keer groter was dan België. En in het voetbal verloren we soms met 12-0 van Nederland. Maar wij waren dan toch tenminste het katholiekste land van de wereld. En dat kon niemand ons afnemen.
De feiten waren door dat handboekje wel een beetje bij het haar getrokken want ook in die tijd waren landen als Polen, Ierland en Spanje nog veel katholieker dan België. Maar dat wisten wij niet. En we waren fier op wat we meenden te weten. Wij hadden dan tenminste toch iets waar we in uitblonken.
Kunt u zich dat nu nog voorstellen? Dat jongens van 10-11 jaar of zelfs oudere mensen fier zijn op het feit dat wij katholieker zijn dan anderen? Ondenkbaar gewoon.

Uiterst rechts?
Zijn wij trouwens nog ergens fier op? Fier op onze nieuwe vriendin, ja. Of fier op onze wagen, op ons huis of op het goede schoolrapport van onze kinderen. Jazeker.
Maar ik bedoel: zijn we nog fier op wat we samen bereikt hebben?
Zijn we nog fier op waar we samen als gezin, als groep of als volk voor gestreden hebben, het onheil waar we ons collectief tegen verzet hebben en dat we hebben afgewend?
Durven wij nog fier zijn op onze geschiedenis, onze identiteit, ons geloof? Ik gebruik met opzet het woordje “durf”, want het lijkt in onze tijd serieus onbehoorlijk om te zeggen dat je fier bent Europeaan, Belg, Vlaming of katholiek te zijn. Is dat immers niet een beetje racistisch, ruikt dat niet een beetje naar uiterst rechts?
Wat is dat toch voor flauwekul!
Enkele weken geleden nog verklaarde de vroegere Amerikaanse ambassadeur in Brussel dat de Europeanen veel te weinig zelfbewust zijn, dat ze veel belangrijker zijn dan ze zelf durven denken.

Genoeg geweest
Wij moeten eindelijk eens af van dat eindeloos mea culpa geklop.
Het is zeker waar dat wij alert moeten zijn en bewust van de fouten uit het verleden om te voorkomen dat de wandaden van nazisme en communisme zich ooit nog kunnen herhalen. Maar er is niks mis met een gezond nationaal gevoel.
Is het bijvoorbeeld niet zielig dat 75 jaar na de oorlog Duitsers van nu, die toen nog niet eens geboren waren, nog altijd geacht worden zich te verontschuldigen voor wandaden die ze niet zelf bedreven hebben?
Terwijl katholieken na 1000 jaar nog om de haverklap de kruistochten op hun bord uitgeschept krijgen. Wij moeten wat er verkeerd was in het verleden niet onder de mat vegen (hoewel de kruistochten echt nog wel anders te duiden zijn dan als pure westerse en christelijke agressie!)
Maar we mogen onszelf niet ongelukkig maken door de fouten uit ons verleden zodanig uit te vergroten dat wij niet meer fier durven zijn op het geheel.

Bredere plaatje
En dat geldt in het bijzonder ook voor ons geloof.
Ook als je perfect op de hoogte bent van al de hansworsterijen van de Borgia’s en hun gemijterde lookalikes, dan nog kan je nog vol bewondering staan voor wat de Kerk betekend heeft voor de westerse cultuur en de menselijke beschaving in het algemeen.
En ook al kon die Kerk zich soms heel autoritair en onderdrukkend opstellen voor groepen en individuen, dan nog zie je toch ook wel de immense betekenis ten goede die ze gehad heeft doorheen de hele geschiedenis, niet alleen voor moraal en cultuur maar ook voor ontelbare mensen op de sukkel: zieken, armen, mensen waar niemand anders ooit naar omzag.
Persoonlijk hou ik trouwens vooral van de Kerk en van het geloof omdat ik er van overtuigd ben dat wat ze verkondigen gewoon waar is. En dus niet op de eerste plaats omdat het waardevol en goed is voor mens en maatschappij, hoezeer ik daar ook van overtuigd ben.

Geloofsoverdracht
Ik denk dat het de hoogste tijd wordt dat wij gelovigen terug meer zelfbewust worden en fier op ons geloof. In die mate dat we het ook terug enthousiast kunnen doorgeven aan de volgende generaties.
Want waar zijn we tegenwoordig mee bezig?
Bijna al onze inspanningen op het gebied van geloofsoverdracht zijn er op gericht om de kerkelijke vieringen “aangenamer”, “kind-vriendelijker” en “eigentijdser” te maken. Op zich is daar niks op tegen maar eigenlijk gaan wij er dan vanuit dat het geloof, zonder die opsmuk, niet aanspreekt. En dat is niet zo. Er is niets natuurlijker dan religieus geloof, het besef dat wij deel uitmaken van een groter geheel. Iedere mens krijgt dat mee met zijn geboorte.
Het is dát besef dat wij bij onze kinderen terug moeten aanspreken en ontwikkelen.
Het is maar zeer de vraag of wij dat op de juiste manier aanpakken als wij in het gezin, de school en de catechese al beginnen met ervan uit te gaan dat het religieuze-op-zich niet aanspreekt en dus moet “ver-leukt” worden.
Ik vrees dat juist dat “leuke” te vluchtig is om kinderen echt aan te spreken.

GOSPELCONCERT KERK ZUURBEMDE
di 04 februari '20

affiche

KAPEL ONZE-LIEVE-VROUW ONRUST KREEG ONGEWENST BEZOEK
ma 03 februari '20

Dieven hebben de offerblok van het kapelletje van Onze-Lieve-Vrouw Onrust (hoek Stationsstraat-Dorpsstraat) in Kapellen opengebroken en het geld meegenomen. De feiten werden zaterdagochtend 1 februari ’20 opgemerkt en er werd aangifte bij de politie gedaan. Om hoeveel daders het ging, is niet bekend.
Getuigen mogen zich melden bij de politie.

OVERLIJDEN ALICE MELLAERTS – BUNSBEEK
za 01 februari '20

Zonsondergang

Op 31 januari ’20 overleed Alice Mellaerts.We nemen gelovig afscheid van haar op donderdag 6 februari ’20 om 10 uur in de Sint-Quirinuskerk van Bunsbeek.
De gedachtenismis zal doorgaan op zondag 16 februari 2020 om 9.30 uur in de Onze-Lieve-Vrouw Geboortekerk van Kapellen.
We betuigen onze christelijke deelneming aan haar familie en wensen hen veel sterkte.

Mogen we vragen om uw gebed voor Alice?

Rouwbrief: www.ingedachten.be/nl/overlijdensberichten/overlijden-detail/31-01-2020/alice-mellaerts

Pagina's